- 
      Koszyk jest pusty
 - 
      x
 
						
						- 
      Koszyk jest pusty
 - 
      x
 
- 
              
Wyrób konserw w słoikach i puszkach – Krzysztof Leśniewski
 
                
              
                
              
                
              
                
              
                
              Wyrób konserw w słoikach i puszkach – Krzysztof Leśniewski
| Wysyłka w ciągu | 24 godziny | 
| Cena przesyłki | 0 | 
| Dostępność | 
            
                
                  Mało
                
                 | 
        
| Kod kreskowy | 9788363537746 | 
| ISBN | 978-83-63537-74-6 | 
| EAN | 
Zamówienie telefoniczne: 693074414
| Zostaw telefon | 
Wyrób konserw w słoikach i puszkach to zbiór 160 przepisów. Domowe przetwory nie tylko pozwalają na dłużej zachować sezonowe smaki, ale także są dumą każdej gospodyni i gospodarza. Zawsze warto robić zapasy – gdy robimy je samodzielnie, mamy kontrolę nad wykorzystanym surowcem i dodatkami.
Opis
Wyrób konserw w słoikach i puszkach to zbiór 160 przepisów. Domowe przetwory nie tylko pozwalają na dłużej zachować sezonowe smaki, ale także są dumą każdej gospodyni i gospodarza. Zawsze warto robić zapasy – gdy robimy je samodzielnie, mamy kontrolę nad wykorzystanym surowcem, dodatkami oraz procesem produkcji. Czas odczarować konserwy! Utrwalić można wysokiej jakości produkty z najlepszych składników. Krzysztof Leśniewski zebrał, przetestował i opracował receptury wykorzystywane m.in. w epoce PRL-u, podczas wojen światowych (a nawet w XIX wieku). To książka wyjątkowa, bo na polskim rynku brakuje publikacji o tej tematyce.
Domowe konserwy – świetne w domu i w podróży
Niezależnie od tego, czy konserwy przechowujemy w puszkach czy w słoikach, świetnie sprawdzą się nie tylko podczas przygotowywania domowych posiłków, ale także w podróży.
Opinie o książce
Wyrób konserw w słoikach i puszkach zawiera 160 przepisów na różne konserwy mięsne, podrobowe, rybne, w tym “tajne” wojskowe. Podane są receptury, zwięźle opisany jest proces produkcyjny i obróbka cieplna. Autr opisał najczęstsze wady przy wytwarzaniu konserw oraz sposoby jak im zaradzić. Zaprezentowane są także przyprawy i dodatki wykorzystywane przy wytwarzaniu konserw.
Waldemar Jaworski, pasjonat przetwórstwa mięsnego, wieloletni pracownik Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Poznaniu
Poradnik to potężna dawka wiedzy i wskazówek, które przydadzą się zarówno amatorom jak i profesjonalistom. Nie ma potrzeby uczyć się na błędach i marnować surowiec skoro mamy do dyspozycji 160 sprawdzonych przepisów.
Grzegorz Zabiegły, Grupa Konserwy z Pasją.

Wyrób konserw w słoikach i puszkach- wnętrze ksiażki
Rób konserwy – nie marnuj żywności
Konserwy są także less waste – w ten sposób możemy utrwalić żywność, która trafiłaby do kosza…Dotyczy do żurku, bigosu, ale nawet ciast takich jak babka, czy sernik!

Wyrób konserw w słoikach i puszkach – wnętrze książki
Samodzielny wyrób konserw w słoikach i puszkach nie jest trudny
Wyrób konserw w słoikach i puszkach to 160 sprawdzonych przez autora przepisów. Za każdym razem możesz wybrać, czy chcesz zakonserwować przetwór w słoiku czy puszce.
Część z nich bazuje na uznanych, prl-owskich recepturach, w których nie wykorzystywało sie wielu chemicznych dodatków. Wszystkie składniki są łatwo dostępne – znajdziesz je w pobliskim sklepie spożywczym albo na straganie.
Samo wyposażenie kuchni również nie jest poważnym wyzwaniem. Autor uzupełnia je o szczegółowe porady i wskazówki. Porady i przepisy zredagowane są w przystępny i przejrzysty sposób.
Konserwy w puszkach to skuteczny sposób przedłużania trwałości żywności dla kierowców samochodów ciężarowych, pracowników wyjeżdżających za granice, czy jako dodatkowy dochód dla restauracji lub gospodarstwa agroturystycznego.
Dane techniczne
Format: B5 liczba stron: 254 okładka: miękka wzmacnianiana ISBN: 978-83-63537-74-6
Wyrób konserw w słoikach i puszkach – 8 rozdziałów. 160 przepisów
Receptury w książce Wyrób konserw w słoikach i puszkach podzielone zostały na 8 rozdziałów:
- Konserwy mięsne
 - Konserwy z mleka
 - Warzywa – owoce
 - Konserwy rybne
 - Konserwy wojskowe
 - Prezerwy
 - Pieczywo
 - Dodatki
 
Pełen spis treści poniżej
.webp)
Wyrób konserw w słoikach i puszkach – wnętrze książki
W książce znajdziesz m.in. przepisy na:
- gulasz angielski,
 - kaczkę pieczoną w weku,
 - karkówkę BBQ,
 - klopsy w smalcu,
 - groszek konserwowy,
 - mieszanki warzywne,
 - klopsiki rybne,
 - pulpety z karpia,
 - krewetki, kaszankę wojskową,
 - tuszonkę, mielonkę marynarską,
 - pastę wędzoną
 - i wiele, wiele innych.
 
Pełny spis treści dostępny poniżej
To ty wybierasz formę konserwacji produktu a w książce znajdziesz wskazówki jak zrobić to z wykorzystaniem puszek albo słoików.
Otrzymujemy wiele pytań dotyczących użytych w książce oznaczeń dotyczących sterylizacji. Aby rozwiać wszystkie wątpliwości przygotowaliśmy grafikę. Obecnie znajduje się ona także w samej książce (nie znajdowała się w pierwszym wydaniu)
Sterylizacja konserw. Wyjaśnienie

Krzysztof Leśniewski. O autorze
Krzysztof Leśniewski, członek stowarzyszenia Eurotoques Polska, członek zarządu LOT Pałuki. Autor książki ,,Kuchnia Pałucka”, która w 2016 r otrzymała wyróżnienie w konkursie im Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikacje o lokalnych i regionalnych kulinariach o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Napisał również znakomicie sprzedającą się ksiązkę Tradycyjna Spiżarnia.
Fanpage autora: https://www.facebook.com/Wariacje-kuchenne-Krzy%C5%9Bka-105619728451487
Wyrób konserw w słoikach i puszkach – spis treści
Konserwy z nabiału
- Kajmak (miód z serwatki)
 - Mleko schłodzone w puszce
 - Ser smażony z kminkiem
 - Ser żółty w puszce
 - Masło klarowane w puszce
 
Konserwy mięsne
- Bigos z białej kapusty
 - Bigos
 - Fasolka po bretońsku
 - Flaki pałuckie
 - Galart z drobiu
 - Golonka pieczona w sosie własnym
 - Golonka w galarecie
 - Gołąbki w sosie grzybowym
 - Gołąbki z kapusty włoskiej
 - Grochówka na całym grochu
 - Gulasz angielski
 - Gulasz notecki
 - Gulasz z pęczakiem
 - Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym
 - Gulasz z ogonów wieprzowych
 - Kaczka pieczona w weku
 - Kapuśniak z klopsami
 - Karkówka BBQ
 - Karkówka w sosie własym
 - Kiełbaski w zalewie pomidorowej
 - Klopsiki w sosie cebulowym z makaronem
 - Klopsy w smalcu
 - Konserwa szynkowa z drobiową galaretką
 - Konserwa turystyczna
 - Konserwa tyrolska
 - Konserwa tłuszczowa z przyprawą tyrolską
 - Kurczak z grilla
 - Kurczak wędzony w galarecie
 - Ogony i ozory
 - Szagówki z boczkiem
 - Leberka w słoiku
 - Luncheon meat
 - Mielonka boczkowa
 - Mielonka wiejska gruba
 - Mielonka wiejska
 - Ogony w kapuście
 - Ozorki wieprzowe w galarecie z przyprawami
 - Pasztet drobiowy
 - Pasztet mazowiecki
 - Pasztet popularny
 - Pierś kurczaka w sosie śmietanowo – serowym
 - Podgardle o aromacie tyrolskiej
 - Policzki wieprzowe w sosie własnym
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Rolada w galarecie
 - Schab w weku
 - Słonina konserwowa z przyprawą Cafe de Paris
 - Smalec pałucki z marchwią
 - Smalec z przyprawami
 - Szare kluchy z marchwią
 - Szynkowa z kurczaka w galarecie
 - Szynkowa
 - Tuszonka w słoiku
 - Uszy wieprzowe
 - Wędzonka w galarecie
 - Wędzonki w słoiku
 - Wieprzowina z ryżem
 - Kąski z żeberek BBQ
 - Zrazy wołowe
 - Żnińska zupa chlebowa
 - Żurek z kiełbasą
 
Konserwy rybne
- Bigos rybny
 - Byczki w pomidorach
 - Karp w galarecie
 - Karp w pomidorach
 - Klopsiki rybne w zalewie octowej
 - Krewetki w puszce
 - Pasta z ryb
 - Paprykarz rybny
 - Pasztet z ryb słodkowodnych
 - Pulpety z karpia w galarecie
 - Ryba w cieście opiekana w pomidorach
 - Ryba słodkowodna opiekana w occie
 - Ryba słodkowodna w oleju
 - Śledź w sosie własnym
 - Szprot w oleju
 - Śledź w galarecie
 - Śledź opiekany w occie
 - Pałucki barszcz rybny
 - Zupa rybna z łososia
 - Łosoś w sosie szpinakowym
 
Konserwy z warzyw i owoców
- Brukselka
 - Buraczki
 - Fasolka szparagowa
 - Groszek konserwowy
 - Puree groszkowe
 - Groszek w słoiku
 - Marchewka z groszkiem
 - Marchewka
 - Mieszanki warzywne
 - Pietruszka w konserwie
 - Pomidory w puszce
 - Seler w konserwie
 - Skorzonera w konserwie
 - Szczaw konserwowy
 - Szparagi
 - Szpinak
 - Ziemniaki w konserwie
 - Ananas w lekkim syropie
 - Ananas w syropie
 - Brzoskwinia w syropie
 - Cytryny w syropie
 - Dżemy, marmolady, konfitury
 - Gruszki w syropie
 - Maliny w syropie
 - Pomarańcze w syropie
 - Truskawki w syropie
 - Borowiki
 - Borowiki w puszce
 - Grzyby smażone w occie
 - Pieczarki w puszce
 - Fasola w sosie pomidorowym
 - Puree grochowe z boczkiem wędzonym
 - Zupa fasolowa
 - Zupa ogórkowa zagęszczona
 - Zupa pomidorowa z ryżem
 
Konserwy wojskowe
- Gulasz wieprzowy podsmażany
 - Gulasz wołowy podsmażany
 - Kaszanka wojskowa
 - Konserwa Wojska Polskiego
 - Konserwa wojskowa dla wojsk austriackich i francuskich podczas I wojny światowej
 - Konserwa zwana tuszonką (wojsko rosyjskie)
 - Mielonka marynarska
 - Mielonka popularna
 - Pasztet turystyczny
 - Salceson marynarski
 - Salceson saperski
 - Salceson wiejski
 - Słonina wojskowa mielona
 - Słonina wojskowa
 - Wołowina we własnym sosie
 
Prezerwy
- Boczek w oleju
 - Łosoś w oleju
 - Pasta z ryb wędzonych w oleju
 - Pasta wędzona
 - Ryba wędzona w oleju
 - Śledź solony z przyprawami
 - Śledź w oleju z ogórkiem i papryką
 
Konserwy z pieczywa, ciast i produktów mącznych
- Chleb w konserwie
 - Babka gotowana w konserwie
 - Makowiec
 - Sernik
 - Pierogi ruskie
 
Dodatki
- Bulion drobiowy
 - Bulion rybny
 - Bulion wieprzowy
 - Bulion wołowy
 - Bulion warzywny
 - Deser lodowy mrożony
 - Keczup z żółtych pomidorów
 - Keczup
 - Musztarda sarepska
 - Makaron z owocami morza
 - Proszek grzybowy
 - Przecier pomidorowy 12%
 - Sos BBQ
 - Sos grecki
 - Sos pomidorowy do kiełbasek w puszce
 - Spaghetti
 - Włoszczyzna suszona
 - Włoszczyzna z cebulą
 - Włoszczyzna z kapustą
 - Zalewa słona do kiełbasek
 - Zalewa pomidorowa do ryb (najprostsza)