• Wyrób konserw w słoikach i puszkach – Krzysztof Leśniewski

Symbol: 5000-0030

Wyrób konserw w słoikach i puszkach – Krzysztof Leśniewski

64.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 19.9
DHL (Pobranie) 19.9
DHL 19.9
Dostępność Mało
ISBN 978-83-63537-74-6

Zamówienie telefoniczne: 693074414

Zostaw telefon

Wyrób konserw w słoikach i puszkach to zbiór 160 przepisów. Domowe przetwory nie tylko pozwalają na dłużej zachować sezonowe smaki, ale także są dumą każdej gospodyni i gospodarza. Zawsze warto robić zapasy – gdy robimy je samodzielnie, mamy kontrolę nad wykorzystanym surowcem i dodatkami.

 

Opis

Wyrób konserw w słoikach i puszkach to zbiór 160 przepisów. Domowe przetwory nie tylko pozwalają na dłużej zachować sezonowe smaki, ale także są dumą każdej gospodyni i gospodarza. Zawsze warto robić zapasy – gdy robimy je samodzielnie, mamy kontrolę nad wykorzystanym surowcem, dodatkami oraz procesem produkcji. Czas odczarować konserwy! Utrwalić można wysokiej jakości produkty z najlepszych składników.  Krzysztof Leśniewski zebrał, przetestował i opracował receptury wykorzystywane m.in. w epoce PRL-u, podczas wojen światowych (a nawet w XIX wieku). To książka wyjątkowa, bo na polskim rynku brakuje publikacji o tej tematyce.

Domowe konserwy – świetne w domu i w podróży

Niezależnie od tego, czy konserwy przechowujemy w puszkach czy w słoikach, świetnie sprawdzą się nie tylko podczas przygotowywania domowych posiłków, ale także w podróży.

Opinie o książce

Wyrób konserw w słoikach i puszkach zawiera 160 przepisów na różne konserwy mięsne, podrobowe, rybne, w tym “tajne” wojskowe. Podane są receptury, zwięźle opisany jest proces produkcyjny i obróbka cieplna. Autr opisał najczęstsze wady przy wytwarzaniu konserw oraz sposoby jak im zaradzić. Zaprezentowane są także przyprawy i dodatki wykorzystywane przy wytwarzaniu konserw.

Waldemar Jaworski, pasjonat przetwórstwa mięsnego, wieloletni pracownik Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Poznaniu

Poradnik to potężna dawka wiedzy i wskazówek, które przydadzą się zarówno amatorom jak i profesjonalistom. Nie ma potrzeby uczyć się na błędach i marnować surowiec skoro mamy do dyspozycji 160 sprawdzonych przepisów.

Grzegorz Zabiegły, Grupa Konserwy z Pasją.

image

Wyrób konserw w słoikach i puszkach- wnętrze ksiażki

Rób konserwy – nie marnuj żywności

Konserwy są także less waste – w ten sposób możemy utrwalić żywność, która trafiłaby do kosza…Dotyczy do żurku, bigosu, ale nawet ciast takich jak babka, czy sernik!

image

Wyrób konserw w słoikach i puszkach – wnętrze książki

Samodzielny wyrób konserw w słoikach i puszkach nie jest trudny

Wyrób konserw w słoikach i puszkach to 160 sprawdzonych przez autora przepisów. Za każdym razem możesz wybrać, czy chcesz zakonserwować przetwór w słoiku czy puszce.

Część z nich bazuje na uznanych, prl-owskich recepturach, w których nie wykorzystywało sie wielu chemicznych dodatków. Wszystkie składniki są łatwo dostępne – znajdziesz je w pobliskim sklepie spożywczym albo na straganie.

Samo wyposażenie kuchni również nie jest poważnym wyzwaniem. Autor uzupełnia je o szczegółowe porady i wskazówki. Porady i przepisy zredagowane są w przystępny i przejrzysty sposób.

Konserwy w puszkach to skuteczny sposób przedłużania trwałości żywności dla kierowców samochodów ciężarowych, pracowników wyjeżdżających za granice, czy jako dodatkowy dochód dla restauracji lub gospodarstwa agroturystycznego.

Dane techniczne

Format: B5 liczba stron: 254 okładka: miękka wzmacnianiana  ISBN: 978-83-63537-74-6

Wyrób konserw w słoikach i puszkach – 8 rozdziałów. 160 przepisów

Receptury w książce Wyrób konserw w słoikach i puszkach podzielone zostały na 8 rozdziałów:

  1. Konserwy mięsne
  2. Konserwy z mleka
  3. Warzywa – owoce
  4. Konserwy rybne
  5. Konserwy wojskowe
  6. Prezerwy
  7. Pieczywo
  8. Dodatki

 

Pełen spis treści poniżej

image

Wyrób konserw w słoikach i puszkach – wnętrze książki

W książce znajdziesz m.in. przepisy na:

  • gulasz angielski,
  • kaczkę pieczoną w weku,
  • karkówkę BBQ,
  • klopsy w smalcu,
  • groszek konserwowy,
  • mieszanki warzywne,
  • klopsiki rybne,
  • pulpety z karpia,
  • krewetki, kaszankę wojskową,
  • tuszonkę, mielonkę marynarską,
  • pastę wędzoną
  • i wiele, wiele innych.

Pełny spis treści dostępny poniżej

To ty wybierasz formę konserwacji produktu a w książce znajdziesz wskazówki jak zrobić to z wykorzystaniem puszek albo słoików.

Otrzymujemy wiele pytań dotyczących użytych w książce oznaczeń dotyczących sterylizacji. Aby rozwiać wszystkie wątpliwości przygotowaliśmy grafikę. Obecnie znajduje się ona także w samej książce (nie znajdowała się w pierwszym wydaniu)

Sterylizacja konserw. Wyjaśnienie

image

Krzysztof Leśniewski. O autorze 

imageKrzysztof Leśniewski, członek stowarzyszenia Eurotoques Polska, członek zarządu LOT Pałuki. Autor książki ,,Kuchnia Pałucka”, która w 2016 r otrzymała wyróżnienie w konkursie im Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikacje o lokalnych i regionalnych kulinariach o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Napisał również znakomicie sprzedającą się ksiązkę Tradycyjna Spiżarnia.

Fanpage autora: https://www.facebook.com/Wariacje-kuchenne-Krzy%C5%9Bka-105619728451487

Wyrób konserw w słoikach i puszkach – spis treści

Konserwy z nabiału

  • Kajmak (miód z serwatki)
  • Mleko schłodzone w puszce
  • Ser smażony z kminkiem
  • Ser żółty w puszce
  • Masło klarowane w puszce

Konserwy mięsne

  • Bigos z białej kapusty
  • Bigos
  • Fasolka po bretońsku
  • Flaki pałuckie
  • Galart z drobiu
  • Golonka pieczona w sosie własnym
  • Golonka w galarecie
  • Gołąbki w sosie grzybowym
  • Gołąbki z kapusty włoskiej
  • Grochówka na całym grochu
  • Gulasz angielski
  • Gulasz notecki
  • Gulasz z pęczakiem
  • Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym
  • Gulasz z ogonów wieprzowych
  • Kaczka pieczona w weku
  • Kapuśniak z klopsami
  • Karkówka BBQ
  • Karkówka w sosie własym
  • Kiełbaski w zalewie pomidorowej
  • Klopsiki w sosie cebulowym z makaronem
  • Klopsy w smalcu
  • Konserwa szynkowa z drobiową galaretką
  • Konserwa turystyczna
  • Konserwa tyrolska
  • Konserwa tłuszczowa z przyprawą tyrolską
  • Kurczak z grilla
  • Kurczak wędzony w galarecie
  • Ogony i ozory
  • Szagówki z boczkiem
  • Leberka w słoiku
  • Luncheon meat
  • Mielonka boczkowa
  • Mielonka wiejska gruba
  • Mielonka wiejska
  • Ogony w kapuście
  • Ozorki wieprzowe w galarecie z przyprawami
  • Pasztet drobiowy
  • Pasztet mazowiecki
  • Pasztet popularny
  • Pierś kurczaka w sosie śmietanowo – serowym
  • Podgardle o aromacie tyrolskiej
  • Policzki wieprzowe w sosie własnym
  • Pulpety w sosie pomidorowym
  • Rolada w galarecie
  • Schab w weku
  • Słonina konserwowa z przyprawą Cafe de Paris
  • Smalec pałucki z marchwią
  • Smalec z przyprawami
  • Szare kluchy z marchwią
  • Szynkowa z kurczaka w galarecie
  • Szynkowa
  • Tuszonka w słoiku
  • Uszy wieprzowe
  • Wędzonka w galarecie
  • Wędzonki w słoiku
  • Wieprzowina z ryżem
  • Kąski z żeberek BBQ
  • Zrazy wołowe
  • Żnińska zupa chlebowa
  • Żurek z kiełbasą

Konserwy rybne

  • Bigos rybny
  • Byczki w pomidorach
  • Karp w galarecie
  • Karp w pomidorach
  • Klopsiki rybne w zalewie octowej
  • Krewetki w puszce
  • Pasta z ryb
  • Paprykarz rybny
  • Pasztet z ryb słodkowodnych
  • Pulpety z karpia w galarecie
  • Ryba w cieście opiekana w pomidorach
  • Ryba słodkowodna opiekana w occie
  • Ryba słodkowodna w oleju
  • Śledź w sosie własnym
  • Szprot w oleju
  • Śledź w galarecie
  • Śledź opiekany w occie
  • Pałucki barszcz rybny
  • Zupa rybna z łososia
  • Łosoś w sosie szpinakowym

Konserwy z warzyw i owoców

  • Brukselka
  • Buraczki
  • Fasolka szparagowa
  • Groszek konserwowy
  • Puree groszkowe
  • Groszek w słoiku
  • Marchewka z groszkiem
  • Marchewka
  • Mieszanki warzywne
  • Pietruszka w konserwie
  • Pomidory w puszce
  • Seler w konserwie
  • Skorzonera w konserwie
  • Szczaw konserwowy
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Ziemniaki w konserwie
  • Ananas w lekkim syropie
  • Ananas w syropie
  • Brzoskwinia w syropie
  • Cytryny w syropie
  • Dżemy, marmolady, konfitury
  • Gruszki w syropie
  • Maliny w syropie
  • Pomarańcze w syropie
  • Truskawki w syropie
  • Borowiki
  • Borowiki w puszce
  • Grzyby smażone w occie
  • Pieczarki w puszce
  • Fasola w sosie pomidorowym
  • Puree grochowe z boczkiem wędzonym
  • Zupa fasolowa
  • Zupa ogórkowa zagęszczona
  • Zupa pomidorowa z ryżem

Konserwy wojskowe

  • Gulasz wieprzowy podsmażany
  • Gulasz wołowy podsmażany
  • Kaszanka wojskowa
  • Konserwa Wojska Polskiego
  • Konserwa wojskowa dla wojsk austriackich i francuskich podczas I wojny światowej
  • Konserwa zwana tuszonką (wojsko rosyjskie)
  • Mielonka marynarska
  • Mielonka popularna
  • Pasztet turystyczny
  • Salceson marynarski
  • Salceson saperski
  • Salceson wiejski
  • Słonina wojskowa mielona
  • Słonina wojskowa
  • Wołowina we własnym sosie

Prezerwy

  • Boczek w oleju
  • Łosoś w oleju
  • Pasta z ryb wędzonych w oleju
  • Pasta wędzona
  • Ryba wędzona w oleju
  • Śledź solony z przyprawami
  • Śledź w oleju z ogórkiem i papryką

 

Konserwy z pieczywa, ciast i produktów mącznych

  • Chleb w konserwie
  • Babka gotowana w konserwie
  • Makowiec
  • Sernik
  • Pierogi ruskie

 

Dodatki

 

  • Bulion drobiowy
  • Bulion rybny
  • Bulion wieprzowy
  • Bulion wołowy
  • Bulion warzywny
  • Deser lodowy mrożony
  • Keczup z żółtych pomidorów
  • Keczup
  • Musztarda sarepska
  • Makaron z owocami morza
  • Proszek grzybowy
  • Przecier pomidorowy 12%
  • Sos BBQ
  • Sos grecki
  • Sos pomidorowy do kiełbasek w puszce
  • Spaghetti
  • Włoszczyzna suszona
  • Włoszczyzna z cebulą
  • Włoszczyzna z kapustą
  • Zalewa słona do kiełbasek
  • Zalewa pomidorowa do ryb (najprostsza)


Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie